In ultimii ani s-au inregistrat progrese uriase in lupta impotriva coruptiei datorita adoptarii standardului ISO 37001 “Sistem de management anti-mita ”, care ofera standarde general acceptate care stabilesc, implementeaza, mentin, supravegheeaza si imbunatatesc sistemele anti coruptie din cadrul firmelor.

Adoptarea la nivel global a standardului inseamna ca organizatiile din intreaga lume pot acum sa demonstreze in mod public intentia lor de lupta impotriva coruptiei prin acest standard ISO. In acest mod, companiile certificate obtin numeroase beneficii care vin odata cu certificarea, si extinderea impactului certificarii prin parteneri si lanturi de custodie.

Certificarea ISO 37001 nu este in acest moment mandatata de catre guvern, insa organizatiile multi-nationale cauta din ce in ce mai mult acest tip de certificarea pentru a-si imbunatati operatiunile in folosul organizatiei.

Astfel, acele organizatii aduc un argument important in fata actionarilor, clientilor, autoritatilor si partilor terte prin care reiese ca au luat masurile necesare pentru a revizui, reface si imbunatati sistemele si procesele de control si prevenire anti-mita.

Chiar mai important, pentru a verifica conformitatea si a obtine o astfel de certificare, acele organizatii sunt dispuse sa-si expuna operatiunile la auditori externi independenti care sunt instruiti in mod specific pentru a identifica riscurile si punctele slabe in cadrul organizatiei, facand recomandari de imbunatatire.

Acest lucru poate oferi anumite avantaje in procesul de licitatie si ofera organizatiei un avantaj competitiv in dezvoltarea afacerilor.

Efectul de cascada al certificarii

Un avantaj principal al certificarii este acela ca anunta in mod oficial pe piata globala ca organizatia demonstreaza un nivel ridicat de integritate si poate fi privita ca un partener de incredere in ceea ce priveste parteneriatele.

In acelasi timp, standardul necesita o diligenta intensa a tertilor, pentru a verifica daca partenerii lantului de aprovizionare ai organizatiei isi mentin un angajament puternic fata de respectarea normelor anti-mituire. Acest lucru motiveaza ulterior partenerii de afaceri ai organizatiei, furnizorii si furnizorii terti pentru a examina si a-si imbunatati propriile practici, stiind ca organizatia nu va desfasura afaceri cu furnizori externi care nu se conformeaza standardelor acceptate pe plan international.

Gestionarea riscurilor tertilor va duce la furnizarea continua a produselor si serviciilor de inalta calitate, livrarea la timp, reducerea raspunderii juridice, protectia sporita a partilor interesate, satisfactia sporita a clientilor si reputatia imbunatatita, pentru a mentiona doar cateva dintre beneficiile asociate.

Certificarea imbunatateste organizatia

Certificarea ISO 37001 este structurata intr-un mod care nu numai ca identifica riscurile si punctele slabe din cadrul organizatiei, ci ofera masurile menite sa o imbunatateasca si sa contribuie la consolidarea operatiunii globale.

Aici sunt cateva exemple:

Din punct de vedere financiar, prin certificare, se poate presupune ca prin implementarea unui sistem de management anti-mita se poate, in multe cazuri, sa se reduca costurile juridice in cazurile de coruptie si investigatii, reducand sau eliminand eventualele amenzi percepute in astfel de cazuri.

In mod operativ, certificarea poate contribui la eficientizarea proceselor interne si a controalelor si – prin sustinerea eficienta a managementului – asigura ca toate nivelurile de personal ale organizatiei sunt unite in lupta impotriva mituirii si a coruptiei.

Din punct de vedere etic, certificarea arata ca organizatia face o alegere constienta si binevoita pentru a-si proteja clientii prin adoptarea unei pozitii puternice impotriva efectelor luarii de mita, care includ produse sau servicii supradotate, parti defecte si forta de munca necalificata – toate acestea putand provoca dificultati economice, vatamare fizica sau chiar moarte.

Din punct de vedere al marcii, certificarea demonstreaza ca organizatia se angajeaza sa opereze intr-un mediu etic, luand masuri ferme pentru a preveni coruptia, expunerea organizatiei la publicitate negativa in mass-media, reactii publice negative si reputatie deteriorata.

Din punct de vedere al dezvoltarii afacerii, certificarea poate spori in mod eficient capacitatea organizatiei de a incheia noi contracte de afaceri, deoarece sectoarele publice din intreaga lume cer din ce in ce mai mult o astfel de certificare ca o calificare in procesul de licitare pentru contracte la scara larga.

Nu este un secret motivul pentru care organizatiile de pe intreg mapamondul opteaza pentru certificarea ISO 37001, deoarece se bucura de sisteme si proceduri interne imbunatatite, de o eficienta operationala mai mare si de incredere in intreaga organizatie, de reducerea riscurilor corporative, rezultand un avantaj competitiv pe piata internationala.