In 2016, Fondul Monetar International a estimat ca nivelul coruptiei a ajuns la aproximativ 2% din economia globala – intre 1.5 si 2 trilioane de dolari. Coruptia este la o scara atat de mare in prezent, incat in India, o tara cu 1.3 miliarde de locuitori a raportat ca sapte din 10 locuitori au recunoscut ca au oferit mita pentru a obtine acces la servicii publice de baza, precum scoli, spitale, documente si utilitati, conform Transparency International.

Coruptia la nivel mondial

In ciuda multor legi anti coruptie si demersuri neincetate de intarire si inasprire ale acestor legi, mita in special continua sa infloreasca si sa coste afacerile si economiile locale milioane, sau chiar miliarde de euro in fiecare an.

Din moment ce masurile legislative nu sunt de ajung, eforturile anti coruptie au nevoie de un alt ajutor din partea sectorului privat. Afacerile trebuie sa joace un rol foarte important in suportul practicilor responsabile prin toate aspectele operationilor efectuate de catre acestea. Pana la urma, toti cei care se regasesc in scandaluri de coruptie, de exemplu, suporta nenumarate consecinte, precum inchiderea afacerilor, declinuri financiare, costuri legale dar mai important, este afectat brand-ul si reputatia lor.

Companiile administreaza in mod obisnuit coruptia printr-un mix de proceduri interne, mijloace de certificare si practici bune in operatiunile efectuate – inclusiv in relatia cu furnizorii.

Standardul ISO 37001 – solutia pentru combaterea coruptiei

Standardele externe sunt un instrument extrem de puternic in eforturile de combatere a coruptiei, ajutand companiile sa isi defineasca eticile si sa corespunda standardelor oferind-ule un plan de actiune bine definit. Un astfel de standard extern este ISO 37001 Sistem de Management Anti-Mita, publicat de Organismul International de Standardizare in 2016 si adoptat in Romania la data de 10 aprilie 2017.

Acest standard ofera companiilor o structura bine definita pentru implementarea sau testarea programului anti-mita, creand un mediu in care este apreciat comportamentul etic. De asemenea, defineste un program de sine statator care poate fi implementat in sistemul de management al oricarei companii si vorbeste o limba comuna pentru toate domeniile si industriile. Acopera mita in toate formele sale – directa si indirecta, interioara si exterioara. Nu se adreseaza fraudelor, camatariei, spalarii de bani sau alte practici ale coruptiei.

Standardul ISO 37001 ajuta companiile prin cinci mijloace importante:

Defineste roluri clare ale conducerii: Standardul se axeaza pe pozitiile de conducere pentru a fi cat mai centrale pentru un sistem anti coruptie eficient. Enumara responsabilitatile conducerii si se asigura ca politicile anti mita sunt aliniate cu politicile firmei. Este nevoie ca persoana care se ocupa de acest standard in companie sa aiba autoritatea, independenta si resursele potrivite. Avand roluri bine definite in companie si resursele potrivite va fi mai usor ca politicile anti mita si anti coruptie sa fie corect implementate si respectate.

Adoptarea mediului de conformitate: Aspectele de prevenire ale standardului vor ajuta companiile sa dezvolte un mediu de conformitate care pune pret pe etica in operatiuni. Pe langa necesitatile rolurilor de conducere, standardul are nevoie de comunicare si trainig pentru implementarea programului de conformitate si imbunatatire continua pentru a se asigura ca programele nu stagneaza ci raspund intr-un mod activ riscurilor.

Standardul ofera o structura masurabila cu indicatori reali care promoveaza consistenta la nivel organizational. Standardul nu adopta regimul legal al unei anumite tari, cu prefera sa contureze un set de practici care pot fi folosite de companii indiferent de locatia unde opereaza.

Acoperirea bunelor practici prin intermediul lantului de aprovizionare:  Pe langa filiale si angajati in diferite parti ale globului, multe companii din ziua de astazi au o retea complexa de parteneri care le sustin afacerea. Acest lucru aduce atat beneficii cat si riscuri – mita partenerilor de afaceri fiind unul dintre aceste riscuri. Pe langa diligenta, monitorizarea si auditul tertilor, standardul poate fi utilizat de o organizatie ca instrument de masurare a capacitatii tertilor si a puterii programului de conformitate al tertilor. Acest lucru se poate face pe baza certificarii sau prin solicitarea de catre terti sa demonstreze conformitatea cu standardul. Deoarece standardul este un instrument global, dezvoltat de un grup de experti la nivel mondial, care nu a fost legat de legea sau orientarea politica a unei tari, poate fi mai usor acceptat de unii ca limba comuna anti-mita.

Avantaj competitiv: Combaterea mitei construieste reputatia si valoarea marcii. Companiile care demonstreaza conformitatea cu un standard international acceptat anti-mita pot atrage mai usor parteneri de afaceri si investitori care se asteapta la o mai mare transparenta financiara si la divulgarea activitatilor pentru a determina riscurile de luare de mita.

Asadar, este extrem de important ca standardul ISO 37001 sa fie adoptat de cat mai multe companii pentru combaterea coruptiei. Intre timp, pe masura ce companiile folosesc standardul si isi impartasesc experientele, cu atat mai mult pot contribui la reducerea puterii practicilor corupte asupra afacerilor din intreaga lume.