Procesul de certificare poate fi unul lung si anevoios. Fie ca vorbim despre certificarea FSC, ISO sau IFS exista foarte multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere. De aceea exista firme de consultanta care intermediaza acest process si se ocupa de toate detaliile tehnice.

Tot acest process de certificare cu ajutorul firmelor de consultanta se desfasoara in cativa pasi simpli:

  1. Clientul contacteaza firma de consultanta
  2. Primeste oferta de pret pentru consultanta
  3. Accepta oferta si semneaza contractul
  4. Dupa semnarea contractului, firma de consultanta cere oferta de pret de la organismal de certificare dupa care o trimite clientului.
  5. Dupa acceptarea ofertei se stabileste data auditului, timp in care clientul trimite consultantului actele necesare intocmirii documentatiei.

Un beneficiu major in solicitarea certificarii printr-o firma de consultanta este pretul mult mai scazut oferit din partea organismului de certificare.

Certificarea FSC

In cadrul certificarii FSC se ofera garantia pentru cumparatori ca produsele din lemn provin dintr-o padure care a fost evaluate si certificate conform standardelor din punct de vedere social, economic si de mediu. Certificarea managementului forestier reprezinta o evaluare, care garanteaza ca practicile de management forestier respecta cerintele si standardele international ale FSC.

De la busteni la lemn, mobila sau pulpa lemnoasa la hartie si produse tiparite, devine din ce in ce mai important sa se stie sursa lor.

Certificarea pentru lantul de custodie al produselor lemnoase (CoC) inseamna ca oricine, in orice tara din lume, poate stabili rapid originile produselor forestiere si procesele prin care acestea au trecut. Aceasta constituie garantia ceruta din ce in ce mai des de clientii finali.

Alegand Isogold Consult pentru a obtine aceasta certificare a managementului forestier si pentru produsele forestiere va oferi proceduri si procese performante, personal competent, lanturi de aprovizionare conforme si relatii mai sustenabile cu clientii, oferind astfel un avantaj competitive.

Certificarea ISO si IFS

Planul pentru etapele procesului de implementare de cele mai multe ori este acelasi pentru orice companie. Mici diferente apar in functie de compania de consultanta ISO, IFS de standarde ISO si de complexitatea companiei care doreste implemenetare si certificare ISO.

Prima etapa a procesului de implementare ISO sau IFS este stabilirea clauzelor contractuale si semnarea contractului de colaborare cu firma de consultanta ISO.

Analiza companiei client si a sistemului de management existent este cea de-a doua etapa in implementarea sistemelor de management al calitatii ISO. De asemenea, vor fi prezentati managementului de varf, pasii de implementare a sistemului si necesitatea implicarii managementului in acest proces.

Al treilea pas in implementare ISO este desemnarea prin decizie interna a unui RMC (Responsabil cu Managementul Calitatii). Managementul de varf va reprezenta persoana de legatura dintre consultantul si compania client si va avea responsabilitatea de a implementa sistemul impreuna cu consultantul.

Una dintre cele mai importante etape ale procesului de implementare ISO este elaborarea documentatiei conform standardului ISO (Manualul calitatii; Procedurile sistemului calitatii; Instructiuni de lucru/descriere de procese; Alte documente ale calitatii).

Etapa numarul cinci este implementarea sistemului de management – presupune intalniri periodice intre consultant si RMC pentru aplicarea procedurilor din documentatie in procesele care se desfasoara in compania client. Tot in aceasta perioada se fac si ultimele modificari la documentatie, pentru a ajunge la forma ei finala.

Urmatoarea etapa in implementare ISO reprezinta efectuarea unui audit intern al sistemului de management conform cerintelor din standard. Acest audit se va finaliza cu un numar de rapoarte de neconformitate si cu un raport de recomandari finale.

Ultima etapa a procesului de implementare este asistenta la auditul de cerificare. In perioada in care se desfasoara auditul de certificare ISO, consultantul va asigura asistenta companiei client.