IFS sau International Featured Standard a fost fondat in 2003 cu scopul de a asigura companiile certificate in producerea sau prestarea de servicii conform specificatiilor consumatorului si de a crea un sistem de evaluare unitara pentru toate companiile ce produc sub marca unor retaileri prin formulari si proceduri de audit unice si prin acceptarea mutuala a auditurilor. Acest standard genereaza astfel un nivel inalt de transparenta pe intregul lant alimentar de furnizare.

Printre obiectivele IFS se numara reducerea costurilor pentru furnizori si retaileri, comparabilitatea si transparenta fata de consumator pe tot parcursul lantului de distribuire.

Tipuri de certificari IFS

  1. IFS FOOD este un standard recunoscut pentru auditarea producatorilor de alimente. Focusul acestui standard este pe siguranta alimentelor si calitatea proceselor si produselor. Are in vedere companiile procesatoare de alimente, dar si cele care se ocupa de ambalarea acestor produse. Standardul IFS Food se aplica atunci cand are loc procesarea produselor sau exista un pericol de contaminare a produsului in timpul ambalarii. Standardul este foarte important pentru toti producatorii de alimente, in special pentru cei cu eticheta privata, deoarece contine multe reglementari cu privire la respectarea specificatiilor consumatorului.
  2. IFS Logistics este un standard care se ocupa de auditarea companiilor a caror activitate este orientata catre transportarea, depozitarea sau manipularea alimentelor sau produselor non alimentare. Se aplica pentru toate tipurile de transport, dar si companiilor care se ocupa de depozitare.
  3. IFS Broker este un standard care a fost creat sa asigure siguranta si calitatea produselor intre procesul de productie si distrubutie. Brokerii, agentii si importatorii sunt un element important in comunicarea dintre producatori si retaileri. De aceea standardul se asigura ca toate partile implicate au implementat masurile necesare in serviciul lor, astfel incat furnizorii sa opereze in concordanta cu cerintele pentru siguranta si calitatea produsului.
  4. IFS Cash & Carry / Wholesale este un standard dezvoltat pentru a optimiza procedurile de audit a vanzatorilor en-gros si supermarket-urilor. Aceste doua tipuri distincte de afaceri sunt vazute ca si conectori importanti intre producatori si clientii comerciali.

 

De ce este standardul IFS important?

In primul rand standardul IFS este important pentru ca ofera siguranta lanturilor de retail ca produsele produse de catre furnizorii lor sub numele brandurilor acestora vor fi sigure si vor respecta cerintele de calitate si cerintele legale.

IFS este aplicabil tuturor companiilor care produc sub marca unor retaileri germani sau francezi si vizeaza productia, procesarea si ambalarea individuala a produselor.

 

Beneficiile pentru companii:

 

  • Evitarea auditurilor multiple

Certificarea conform Standardului de Siguranta Alimentara IFS aduce beneficii semnificative furnizorilor. Ajuta la evitarea confuziilor si intreruperilor ce pot fi cauzate de auditurile multiple si a necesitatii de a crea raportari diferite asupra acelorasi date pentru diferiti clienti.

  • Indeplinirea obligatiilor legale

Certificatul IFS atesta competenta tehnica si ajuta producatorii, posesorii marcilor si retailerii sa isi indeplineasca obligatiile legale.

  • Statutul de Furnizor Preferat

Certificarea IFS ajuta companiile ce activeaza pe piata alimentara franceza, germana sau la nivel global sa obtina acest statut.

  • Increderea consumatorilor

IFS are un rol important in protejarea consumatorilor si a increderii acestora.

De asemenea, ajuta retailerii sa se conformeze cu cerintele legale si sa asigure un nivel inalt de protectie a consumatorului si reduce impactul agriculturii asupra mediului.