Consumul global de hartie a crescut cu aproape 50% din anul 1980 si pana acum. Ca si tipografie, asigurandu-te ca folosesti hartie provenita din surse responsabile este de o importanta vitala pentru padurile din toata lumea.

Ce este FSC? 

FSC are grija de padurile, oamenii si vietatile din padure. Sistemul FSC iti permite sa demonstrezi ca produsele din hartie pe care le vinzi sau le folosesti provin din surse controlate si responsabile, sau din surse de reciclare verificate. Certificarea FSC urmareste traseul  produselor forestiere de la padure, prin fiecare stadiu de procesare, conversie, distributie si printare. Pentru ca produsul final sa poarte eticheta FSC, fiecare stadiu din lantul de custodie trebuie sa fie acoperit de certificarea FSC.

Obtine certificarea FSC pentru tipografii

Foarte multe companii incarca sa isi demonstreze leadership-ul in aria de protejare a mediului, de aceea solicitarile catre tipografii de a oferi solutii sustenabile de mediu vor fi din ce in ce mai multe.

Pasii necesari:

  • Contactarea unei firme de consultanta

Desi poate parea simplu, intregul proces de obtinere a certificatului FSC este unul destul de complex si elaborios, iar din acest motiv este important sa se apeleze la o firma de consultanta specializata.

Pentru a nu avea nici o bataie de cap si totul sa decurga repede, fii sigur ca alegi sa colaborezi cu o echipa profesionista si cu experienta. In felul acesta vei castiga foarte mult timp, nu vei avea nici o grija legata de intocmirea actelor si totul se va desfasura cat mai eficient.

Daca iti vei dori sa colaborezi cu IsoGoldConsult atunci poti avea siguranta ca ai facut alegerea perfecta. Principiul dupa care ne ghidam si ne desfasuram activitatea pune un mare accent pe transparenta si pe seriozitate. Iti vom oferi toate informatiile de care vei avea nevoie si iti vom face o prima estimare privind costul si timpul necesar. Nu va trebui decat sa ne oferi cateva informatii de baza despre functionarea societatii tale.

  • Intocmirea documentatiei si implementarea cerintelor standardului FSC

Urmatorul pas ce trebuie realizat dupa ce ai ales firma de consultanta este cel ce tine de intocmirea documentatiei. Se completeaza un chestionar pentru a se obtine oferta de pret de la organismul de certificare. Mai apoi, se elaboreaza si se implementeaza documentatia in conformitate cu cerintele standardului FSC.

In felul acesta, se atinge respectarea integrala a conditiilor pe care le prezinta standardul si, de asemenea, se stabileste data auditului impreuna cu tine si auditorul FSC, care este reprezentant al organismului de certificare.

  • Auditul

Ultimul pas inainte de a obtine certificarea FSC este cel reprezentat de audit. Practic, auditorul va evalua calificarile companiei tale pentru certificare. Trebuie sa mai stii ca un certificat FSC este valabil timp de 5 ani. De asemenea, se vor efectua audituri anuale, cu rolul de a supraveghea si de a verifica respectarea permanenta a certintelor de certificare FSC.

Materialele printate si de impachetare pot sa poarte eticheta FSC doar in cazul in care acestea sunt produse si etichetate in urma certificarii lantului de custodie.

Etichetele FSC

Eticheta FSC este in general imprimata direct pe ambalaj sau pe materialele printate si nu este o eticheta suprapusa. Etichetele FSC pot fi afisate in verde, negru si alb cu o orientare de tip portret sau landscape. Folosirea marcii FSC trebuie sa fie aprobata de catre organismul de certificare.

Pentru a aplica eticheta FSC pe materialele tale printate, trebuie sa fii certificat FSC. Afirmatiile scrise sub forma “Imprimat pe hartie certificata FSC” sau diferite alte forme nu sunt permise de standardele FSC. O eticheta FSC trebuie sa fie folosita obligatoriu.

 

Foloseste hartie certificata FSC

Hartia certificata FSC este un produs foarte raspandit si se gaseste de obicei sub eticheta FSC Mix sau FSC Recycled. Produsele cu eticheta FSC Mix pot contine un ameste de fibre din lemn virgin si fibre reciclate si poate include cantitati limitate de lemn provenit din surse controlate. Produsele FSC Recycled sunt realizate folosind materiale reciclabile verificate.

De ce este important sa aplici eticheta FSC? 

Daca specifici materialele FSC si aplici eticheta FSC, vei oferi clientilor asigurarea ca afacerea ta a ales sa foloseasca surse controlate si foloseste un sistem de management responsabil. De asemenea, poate sa imbunatateasca politica privind responsabilitatea sociala corporativa (CSR) si sa creasca credibilitatea ta in ochii furnizorilor, guvernului, clientilor, ONG-urilor si a publicului general.