In ultimul timp, au aparut tot mai multe voci de ingrijorare cu privire la carbunii proveniti din surse lemnoase ca fiind un motiv de defrisare. Foarte putine persoane stiu ca defapt carbunii folositi pentru gratar sunt mangal. Mangalul este un carbune artificial usor si sfaramicios, obtinut prin arderea incompleta a lemnelor in cuptoare speciale sau prin stingerea fortata a jaraticului.

FSC este constient despre aceste preocupari cu privire la fiabilitatea certificarii FSC in legatura cu produsele de carbune. Certificarea FSC poate fi aplicata intr-o varietate de contexte forestiere, inclusiv in cea a producerii de mangal folosit ca si carbune de gratar.

Misiunea FSC este de a promova gestionarea adecvata a mediului, benefica social si viabila din punct de vedere economic a padurilor lumii. FSC nu interzice recoltarea padurilor tropicale. Certificarea FSC poate oferi managerilor forestieri din tropice alternative competitive competitive la practicile proaste, exploatarea ilegala si conversia terenurilor pentru ferma sau productia de biocombustibili. De asemenea, contribuie la asigurarea tratarii echitabile a lucratorilor forestieri si a echipamentelor de siguranta adecvate.

Standardele de gestionare a padurilor se bazeaza pe Principiile si criteriile FSC pentru administrarea padurilor. FSC se angajeaza, de asemenea, la imbunatatirea continua, colaborarea si inovarea – de aici introducerea verificarii tranzactiilor in cea mai recenta versiune a standardului de lant de custodie si dezvoltarea continua a acestuia. 

FSC este constient de faptul ca carbunele constituie o marfa cu risc deosebit de mare si, prin urmare, este inclus in proiectul de integritate a lantului de aprovizionare continuu. S-au luat masuri impotriva companiilor care contravin standardelor FSC si orice alte companii care se afla in contraventie vor avea certificatele lor suspendate sau incetate, dupa caz.

 

De ce este importanta certificarea FSC pentru afacerile care produc sau comercializeaza carbune?

In primul rand, prin certificatul FSC veti putea demonstra faptul ca respectati standardele FSC si de mediu si lemnul folosit pentru producerea carbunelui nu provine din surse sau exploatatii forestiere ilegale.

Certificarea FSC are un impact global. Aceast sistem de certificare circula in peste 100 de mari piete ale lumii, astfel conferind un nivel ridicat de incredere in industria lemnului. Asigurand un management forestier asupra a 190 de milioane de hectare de padure la nivelul intregii planete.

Existenta acestei scheme de certificare asigura protectia naturii, padurilor, dar si al speciilor pe cale de disparitie, care au nevoie paduri sanatoase pentru a supravietui.

Certificarea reglementeaza proceduri si ajuta la rezolvarea unor probleme de mediu, de exemplu restrictionarea chimicalelor nocive sau protectia raurilor contra eroziunilor, ambii factori care pot fi produsi de exploatarile nestandardizate de catre un sistem de certificare FSC.

Certificarea FSC se adreseaza chiar si factorilor sociali, protejand drepturile si resursele a peste 300 de milioane de oameni care traiesc in zonele forestiere si care se bucura de peisajele de neuitat ale padurii.

FSC-ul este singurul sistem de certificare membru al ISEAL Alliance, asociatia globala a standardelor sustenabilitatii mediului.

Asadar, daca esti producator sau distribuitor de mangan, sau orice alt tip de carbune provenit din surse lemnoase, certificarea FSC este un avantaj de care trebuie sa profiti. Contacteaza-ne acum pentru consultanta privind certificarea FSC!