Top 10 metode prin care poti preveni coruptia si mita in compania ta

Corupția din sectorul public consumă între 1,5 – 2 miliarde de dolari anual din economia globală din cauza luarii de mită, care duce la o creștere economică scăzută, venituri din impozite pierdute sau chiar sărăcie susținută, potrivit Fondului Monetar International. Cert este că mita și corupția pot afecta orice organizație, de orice dimensiune, în orice industrie și locație.

Totuși, există 10 lucruri pe care o organizație le poate face, pentru a fi mai bine protejată împotriva amenințării de luare de mită și corupție:

 • Fii proactiv. Adoptă un cod deontologic pentru management și angajați. Evaluează-ți controalele interne pentru eficacitate și identifică sectorul afacerii tale care este cel vulnerabil la luare de mită și corupție.
 • Fii strict. Comunică-i în mod regulat personalului cu privire la politicile anti-mită și corupție, modalități de raportare a suspiciunilor de conduită incorectă și consecințele potențiale (inclusiv încetarea contractului de muncă și urmărirea penală) a comportamentului ne-etic.
 • Antrenează-ți angajații. Forța de muncă este prima ta linie de apărare împotriva corupției - înscrie-ți organizația în programe de formare precum ISO 37001: 2016 Sistemul de management anti-mită, iar cu ajutorul unui auditor intern sau auditor de conducere să identifici sau chiar preveni corupția.
 • Fii atent la detalii. Plata pentru servicii vagi, cum ar fi „facilitarea”, plata unor taxe mai mari decât cele normale unui furnizor sub formă de „comision”, cerințe de plăți doar în numerar sau aranjamente neobișnuite de plată sunt toate semnele că lucrurile pot fi neplăcute și necesită revizuire suplimentară.
 • Validează conformitatea în mod regulat. Stabilirea standardelor este eficientă numai dacă le testezi și le urmezi pe tot parcursul anului. Implementează un sistem de management pentru a asigura respectarea legislației și fii strict în această privință, atât cu angajații cât și cu partenerii de afaceri sau furnizorii.
 • Fii prompt în decizii. Un partener sau furnizor lipsit de etică care se angajează în luare de mită și corupție poate avea efecte grave asupra reputației propriei companii. Efectuează verificări sârguincioase de fond și evaluări complete ale riscurilor, asupra tuturor terților cu care ești angajat în parteneriat.
 • Încurajează denunțul. Corupția este cel mai ușor detectată prin comunicarea între colegi. Oferirea unui sistem de raportare anonim pentru angajații, contractanții și clienții tăi te va ajuta la descoperirea mai multor cazuri de luare de mită și alte comportamente incorecte.
 • Fii transparent. O modalitate de a fi proactiv în relația cu ceilalți este să ceri feedback. Atunci fii pregătit să abordezi acest lucru, fie că este de bine sau de rău - creând linii deschise de comunicare și dialog onest cu privire la ceea ce este și ceea ce nu este un comportament etic.
 • Stabilirea procedurilor de angajare. Când angajezi personal, efectuează investigații detaliate asupra candidatului. Verifică-i istoricul educațional, de credit și de angajare (așa cum este permis de lege), precum și referințe.
 • Obține certificarea. Standardul ISO 37001: 2016 Sistem de Management Anti Mită este conceput pentru a ajuta o organizație să implementeze un sistem de administrare anti-mită. Orice organizație poate și trebuie să devină certificată ISO 37001 pentru a dovedi măsurile luate pentru a preveni și detecta mita și corupția.

Vrei să afli mai multe?

Contactează-ne astăzi și află cum te putem ajuta să îți protejezi organizația de luare de mită și corupție.

Share

Comments are closed.

Aboneaza-te la Newsletter!

Aboneaza-te acum pentru a primi noutati de la noi!

  dev