Desi fondurile europene sunt cea mai buna optiune pentru dezvoltarea IMM-urilor, pentru cineva care nu a fost implicat in proiecte cu finantare nerambursabila, elaborarea si implementarea unui proiect de acest tip nu este simpla.
In ultimii ani au aparut pe piata sute de consultanti care fac proiecte pentru cei interesati sa-si finanteze ideea de afaceri prin programe de finantare. Evident, toate firmele de consultanta vor spune ca sunt cele mai bune, ca au cea mai mare experienta si cea mai buna echipa, insa nu intotdeauna aceste afirmatii reflecta adevarul, motiv pentru care, primul lucru ce trebuie verificat este portofoliul firmei/consultantului in cauza.
Ai la dispozitie nenumarate mijloace prin care poti sa verifici daca acest lucru este adevarat: verifica site-ul firmei/consultantului in cauza (daca are asa ceva) si vezi cate proiecte se regasesc in portofoliu; exista grupuri de Facebook unde poti intreba daca exista beneficiari care au lucrat cu acea firma/cu acel consultant si cum ar caracteriza interactiunea cu ei; vezi daca au review-uri (pozitive sau negative pe retelele sociale); vezi daca exista testimoniale ale beneficiarilor cu care au lucrat; vezi daca au povesti de succes – orice consultant serios se va lauda cu ele.
Ce sunt programele de finantare?
Programele de finantare sunt intrumente financiare puse la dispozite de guvernul Romaniei si reprezinta fonduri sau granturi de mai multe tipuri.
Lista de mai jos ofera o imagine de ansamblu a posibilitatilor de finantare avand ca sursa cadrul financiar multianual 2021-2027 si NextGenerationEU.
- fonduri pentru cercetare si inovare
- fonduri pentru dezvoltare regională si coeziune
- fonduri pentru agricultura si politica maritima
- alte tipuri de fonduri (pentru migrație, securitate, aparare si actiune externa)
Ce face consultantul si ce face aplicantul?
Consultantul se va ocupa de elaborarea si implementarea cu succes a proiectului, fiind un real sprijin pentru beneficiari, in virtutea contractului de consultanta. El ii asista pe acestia in orice etapa a realizarii proiectului si chiar mai mult – le ofera informatii pentru infiintarea firmelor (care va fi codul CAEN ce trebuie sa-l aiba in actul constitutiv), ii atentioneaza asupra faptului ca trebuie tinuta o evidenta contabila distincta a proiectului, etc. Aplicantul se ocupa de strangerea ofertelor, poarta responsabilitatea asupra corectitudinii implementarii proiectului si asupra managementului afacerii.
Cum sa alegi un consultant pentru programul de finantare?
Daca te-ai hotarat ca vrei sa apelezi la servicii specializate, urmatoarea dilema este cum sa alegi consultantul/firma de consultanta potrivita pentru programul de finantare?
Noi credem ca principalul criteriu de alegere ar trebui sa fie reprezentat de sansele in plus pe care ti le poate oferi consultantul pentru a obtine finantarea de care ai nevoie. Sau mai pe scurt, de cat de competent e acesta in programul respectiv.
Asadar, iata mai jos cateva aspecte de care sa tii cont:
– De multe ori, alegerea unui consultant se reduce la prima impresie lasata de la primul contact, asa ca ai grija ca inca de la prima conversatie sa incerci sa primesti cat mai multe informatii.
– Verifica gradul de competenta al omului: cat de bine stie programul, daca e la curent cu ultimele modificari, daca a mai elaborat proiecte, ce grad de reusita a avut, daca intelege tot procesul de obtinere a unei finantari. Dupa o discutie de 5 minute e usor sa-ti dai seama daca are experienta. Daca omul iti ofera informatii care nu mai sunt valabile de cateva saptamani, poti foarte bine sa treci la urmatoarea cautare.
– Atentie la portofoliu – Pune accent mai mult pe portofoliul consultantului, nu pe al firmei, pentru ca firma poate sa aiba multe proiecte aprobate, dar daca tie ti s-a atribuit un consultant incepator, e posibil sa nu ai cele mai bune sanse cu el.
– Verifica in ce masura consultantul pune interesul tau deasupra interesului sau. Este interesat mai degraba sa-ti mearga bine afacerea sau doar sa iei finantare ca sa-l platesti pe el?
– Vezi prezenta in presa a firmei, sau a consultantului. De obicei, consultantii si firmele ce consultanta cu vechime ajung sa aiba aparitii in presa si poti verifica astfel autenticitatea lor.
De asemenea, o firma cu vechime este mai bine indexata in Google si apare mai sus in rezultatele din cautare, Google tinand cont de autoritatea acesteia de-a lungul timpului.
In final, NU alege consultanti care nu iti ofera sprijin pe partea de implementare. Castigarea proiectului este primul pas, ce nu e de neglijat, insa obtinerea finantarii este conditionata de finalizarea cu succes a etapei de implementare. In timp ce nu exista foarte multe lucruri cu care poti da gres in scrierea proiectului, implementarea e un proces laborios, unde ochiul unui consultant cu experienta poate face diferenta intre a-ti obtine banii si esecul businessului.