Tot mai des in ultimul timp se pune un accent foarte mare pe protejarea mediului inconjurator. Atunci cand ne confruntam cu poluare, schimbari climatice, topirea ghetarilor ne bazam pe faptul ca exista oameni de stiinta si tehnoligie destul de avansata ca se ne poata salva de la situatiile de criza.

Ceea ce nu cunoastem este ca noi avem puterea de a face mult mai multe lucruri decat sa asteptam sa fim salvati, prin simple alegeri pe care le facem in fiecare zi, precum ce cutie de lapte sa cumparam de la supermarket.

Poate ca va intrebati cum este posibil ca o cutie de lapte sa salveze planeta? Ei bine, daca toate cutiile de lapte cumparate vor avea eticheta FSC Mix impactul asupra mediului va fi minim, deoarece ambalajele acestora provin din paduri certificate FSC.

Ce este FSC Mix?

FSC Mix este una dintre cele trei etichete FSC (FSC 100%, FSC Recycled si FSC Mix), si are insemnatatea ca lemnul folosit pentru fabricarea produsului este provenit din paduri certificate FSC, material reciclat sau din paduri controlate.

Lemnul sau fibra dintr-un produs FSC Mix este un amestec dintre urmatoarele:

  • Padure virgina/fibra dintr-o padure certificata FSC
  • Lemn/Fibra reciclata
  • Padure virgina/fibra provenita din surse controlate (Controlled Wood) daca produsul este realizat sub standardul “procentajului” si contine minim 70% lemn certificat sau fibra si material reciclat post consumator, iar in balanta trebuie sa existe lemn controlat si/sau material pre consumator valorificat.

In produsele de hartie, pot fi folosite materiale reciclate pre-consumator sau post consumator, ambele fiind o sursa valida FSC. Daca produsul este realizat sub standardul FSC “sistem de credit”, nu este nevoie de materiale post consumator, totusi, o proportie a produselor poate fi etichetata si promovata ca si certificata FSC.

FSC continua sa intareasca cerintele pentru lemnul certificat, ca si raspuns la evaluarile efectuate de catre conducerea Forest Stewardship Council. Aceste noi cerinte au fost implementate pentru a asigura inca o data consumatorii de managementul responsabil din spatele etichetei FSC Mix.

Standardul revizuit interzice materialul lemnos provenit din zone de padure intacte si doreste protectia si conservarea unor zone de astfel de paduri din Rusia, Scandinavia si America de Nord.

Companiile certificate FSC care nu respecta politicile FSC prezentante in standarde, sunt expuse la actiuni disciplinare din partea organismelor de certificare care efectueaza audituri periodice. Aceste actiuni disciplinare, in functie de gravitate, pot fi de la masuri de corectare sau la anularea imediata a certificarii.

 

Care este rolul etichetei FSC Mix?

Beneficiul produselor cu eticheta FSC este ca odata ce le vei cunoaste, le vei vedea peste tot. Dar aprovizionarea cu lemn este complexa, si este acordata foarte multa atentie modului in care a ajuns produsul din padure pana in magazin. Asadar, in spatele fiecarei etichete exista o munca continua de a asigura consumatorul ca produsul a fost creat cu materiale lemnoase din paduri aprobate si certificate FSC.

Daca alegi un produs cu oricare dintre etichetele FSC, poti sa fii sigur ca acel produs nu a fost realizat in detrimentul padurii, animalelor, plantelor si oamenilor care se bazeaza pe el.

 

De aceea, uita-te cu atentie dupa eticheta FSC MIX data viitoare cand mergi la supermarket, magazinul de mobile sau la cafenea. Aceasta apare cel mai des pe ambalajele de carton, cutii, hartie, pungi sau chiar pe eticheta produsului.

 

Cu totii facem alegeri in fiecare zi, iar acum, de fiecare data cand vezi una dintre cele trei etichete FSC, poti sa faci o alegere care sa conteze.