Standardul FSSC 22000 este cel care stabilește cerințele de producție și introducere de produse și alimente sigure pentru consumatori în comerț: legume, ingrediente alimentare, produse perisabile de origine animală, produse de conservare lungă la temperatură ambiantă, printre altele. Acesta conține o schemă de certificare completă, certificare ce trebuie garantată de un organism autorizat, ce este activ în domeniul producției alimentare.
- Schema FSSC 22000
Schema are la bază standarde internaționale, independente, precum ISO 22000, ISO 9001, ISO 22003 și dispune de specificații tehnice corelate cu PRP – programe de precondiționare specifice sectorului – de exemplu ISO 22002-1. Fiecare standard a fost elaborat în urma unei consultări deschise între părțile interesate de la nivel internațional. Aceeași schemă include și cerințe suplimentare FSSC, ce la rândul lor conțin documentele schemei FSSC 22000. Începând cu anul 2010, schema beneficiază de recunoaștere totală, recunoaștere care demonstrează că aceasta îndeplinește standarde globale înalte, care se pliază pe cerințele industriei alimentare internațională.
Rolul acesteia este de a stabili cerințele pentru organismele de certificare, cele de acreditare, precum și pentru organizațiile de formare ce vizează dezvoltarea și implementarea operațiunilor de audit și certificare a sistemelor de gestionare a siguranței alimentare a organizațiilor din întregul lanț de aprovizionare cu alimente.
Este nevoie de această certificare FSSC pentru că este cea care confirmă faptul că sistemul de gestionare a siguranței alimentare a organizațiilor se conformează cerințelor sistemului, dar și că cerințele în cauză sunt respectate de organizație.
Certificatul FSSC – cine îl poate emite?
Doar unitățile competente pot emite un astfel de certificat. Aici amintim organismele de certificare ce sunt acreditate ISO IEC Ghidul 65, pentru domeniul IFS Food. Atât obținerea certificării FSSC, cât și IFS, BRC sau alte tipuri de certificate, presupune cunoștințe de specialitate. Ce pot face cei care au nevoie de o astfel de certificare, însă sunt depășiți de situație? ISOGOLD Consult este un reper în mediul online pentru cei care se orientează după o societate de consultanță. O recomandă cei care au avut nevoie de îndrumare vizavi de managementul calității, managementul mediului, managementul diverselor sisteme integrate de management, precum cel al siguranței produselor alimentare.
Cum poate fi așadar obținută certificarea FSSC?
Iată care sunt cei trei pași de urmărit pentru a obține rezultatul dorit:
- Reflectă și informează-te: Orientează-te după o societate de consultanță autorizată FSSC 2200 pentru a beneficia de ajutorul necesar, respectiv pentru a primi o evasluare conformă cu cerințele care se impun.
- Realizează pregătirile necesare: ia legătura cu un organism de certificare FSSC autorizat precum ISOGOLD Consult, pentru a obține un audit al sistemului de gestionare a siguranței alimentare, printre altele necesare, acționând prin măsurile corective de care este nevoie acolo unde există neconformități.
- Obține certificarea: odată ce reușești cu auditul, organismul de certificare contactat poate înregistra certificatul. Se vor efectua audite de supraveghere anuale, inclusiv un audit inopinat la fiecare trei ani. După un termen de 3 ani este necesară recertificarea.
Informarea este esențială în tot acest proces, iar când sursa este cea potrivită și rezultatele sunt întocmai. Află mai multe despre ce presupune fiecare tip de certificare și care este demersul pentru a o obține pe cea de care ai nevoie, accesând isogoldconsult.ro.