(Bonn, Germania) – Forest Stewardship Council (FSC) a definit o nouă cale de urmat în protecția peisajelor forestiere intacte (IFL) și a peisajelor culturale indigene (ICL) în zonele certificate FSC și peisajul forestier adiacent.

Peisajele forestiere intacte (IFL) sunt suprafețe mari de pădure nefragmentate, nederanjate de drumuri sau alte infrastructuri industriale, în care nu a existat nicio recoltare industrială a lemnului în ultimii 30-70 de ani. Sunt recunoscute pentru valoarea lor în Principiile de bază ale FSC.

Noua abordare combină cerințele de protecție a IFL-urilor în interiorul zonelor certificate, cu accent pe statutul IFL-urilor în peisajul înconjurător. De asemenea, necesită recunoașterea teritoriilor popoarelor indigene ca așa-numite peisaje culturale indigene (ICL). Abordarea se bazează pe colaborarea cu părțile interesate cheie, inclusiv deținătorii de concesiuni și părțile interesate din domeniul social și de mediu – pentru a dezvolta un model de management și protecție echitabil, adecvat din punct de vedere cultural, incluziv și viabil din punct de vedere economic.

„Conectarea managementului IFL în cadrul unităților de management forestier certificate FSC cu ambițiile mai largi de conservare ale IFL-urilor din peisajul înconjurător ne va oferi baza pentru a lucra cu deținătorii de certificate, guvernele și părțile interesate pentru a promova colaborarea și angajamentul în continuare în protecția pădurilor, care va fi relevante pentru eforturile globale privind clima și biodiversitatea”, a declarat Kim Carstensen, director general FSC International.

“Acesta este un moment grozav pentru noi toți care lucrăm la o soluție care poate rezolva în sfârșit problema IFL-urilor și să le consolideze protecția. Cu toții dorim să protejăm pădurile și trebuie să ne adaptăm la provocările managementului pădurilor de astăzi. Cu această moțiune avem un set instrumente bazate pe implicarea părților interesate, peisaj și abordări sub canopy, care va permite îmbunătățirea regulilor IFL”, a declarat Caroline Duhesme, Director de Inovare și Strategie al ATIBT, membru FSC, Camera Economică/Nord. le mulțumesc tuturor membrilor din AG pentru sprijinul ferm față de o problemă care nu privește neapărat întregul membru, dar prezintă un risc real pentru unele țări să părăsească sistemul FSC”, a adăugat ea.

„WWF este cu adevărat mulțumit că moțiunea 23 a fost adoptată cu un sprijin atât de mare. Am văzut că punerea în aplicare a actualei moțiuni privind IFL-uri variază foarte mult de la un context la altul în care sunt necesare abordări regionale pentru a rezolva aceste probleme, astfel încât FSC să poată merge mai departe, conservând IFL-urile într-un context adecvat regional și într-un mod care funcționează pentru localnici.” Fran Price, Global Forest Practice Lead la WWF, membru fondator al FSC – Camera de Mediu/Nord.

Noua abordare va funcționa cel mai bine dacă este completată cu stimulente și beneficii care vizează în primul rând sprijinirea popoarelor indigene și a comunităților locale (IPLC) pentru a-și proteja pădurile și pentru a le susține drepturile și mijloacele de trai.

„Am pierdut deja 80% din IFL-uri din lume, iar FSC poate juca un rol important în protejarea celor rămase”, a declarat Grant Rosoman, consilier principal pentru soluții forestiere la Greenpeace International, Camera de Mediu/Nord. „Am propus o altă moțiune pentru a asigura beneficii și stimulente comunităților locale și popoarelor indigene pentru a permite protecția acestor zone. Din păcate, moțiunea nu a primit sprijinul camerei economice, dar sperăm că FSC va lucra totuși pentru a ajuta la mobilizarea sprijinului financiar pentru aceste domenii. Fără sprijin, ei nu vor mai fi acolo pe termen lung, cu consecințe dezastruoase pentru schimbările climatice și biodiversitate. Toți vom pierde din asta”.