Imagineaza-ti cum ar fi ca intr-o zi oarecare sa descoperi ca locul tau preferat din natura a fost distrus si nu iti mai poate oferi oaza de liniste mult dorita cu care te-a obisnuit. Oricine se regaseste in sanul naturii, indiferent ca este vorba despre munte sau padure, o poienita sau orice alt loc in care fiecare vietate si planta traieste in habitatul lor nestingherite.
Un scenariu pe care nimeni nu si-l doreste – asta se intampla din pacate mai ales in cazul padurilor, care sunt in pericol zi de zi din cauza defrisarilor necontrolate. Copacii in care numeroase specii de pasari isi avea casa, din care isi ofereau cantecul melodios dispar, iar vinovata de asta este mana umana. Numeroase zone ce candva erau impadurite, originale, neatinse de om, cu natura bogata in hrana pentru vietatile ce o populau astazi sunt pustiite, triste.
Asta se intampla pentru ca multi nu constientizeaza importanta padurilor pentru natura.
Stii ce impact are defrisarea padurilor asupra mediului inconjurator?
Unul dintre motivele pentru care padurile au inceput sa se taie in mod necontrolat si abuziv a fost cererea de terenuri agricole. Se pare ca rezultatul a fost devastator, pierzandu-se pe aceasta cale o treime din padurile globale! In fine, istoria defrisarilor este una destul de lunga si trista deopotriva.
Cum se poate pune capat defrisarii? Mai multe actiuni pot contribui la indeplinirea acestui scop. Refacerea naturii este posibila prin extinderea naturala si treptata a oricarui tip de padure, dar si prin manifestarea rezilientei la schimbarile viitoare. Fiecare trebuie sa faca efortul de a proteja capitalul natural al solului, apei si aerului, sustinand totodata si viata salbatica. Trebuie sa avem in vedere si impactul pe care schimbarile climatice il au asupra mediului, incendiile, seceta, noile boli si daunatorii fiind numai cateva dintre problemele reale cu care ne confruntam.
Ceea ce se incearca astazi este solutionarea acestei probleme, a impactului negativ pe care acest proces il are asupra naturii, a vietuitoarelor, dar si a noastra a oamenilor deopotriva.
Este si motivul pentru care este atat de necesara certificarea FSC, iar serviciile de consultanta FSC sunt astazi o necesitate indispensabila. Rolul acestora este unul foarte bine definit. Scopul principal este de a proteja atat padurile, cat si pe cei ce se bazeaza pe ele, incepand de la speciile numeroase de plante si animale si pana la popoarele indigene, respectiv a drepturilor acestora.
Cine poate solicita procesul de certificare? O astfel de solicitare poate veni din partea proprietarului de padure, respectiv a celui ce o administreaza, dar si a producatorilor din industria lemnului si a celulozei. Certificarea FSC de care are nevoie producatorul final (poate fi vorba de cel ce produce mobilier, peleti, case din lemn, scari, etc.) poate fi obtinuta doar daca fiecare proces anterior prin care trece materialul lemnos (plantare – prelucrare, etc.) beneficiaza de certificarea FSC.
Asadar, indiferent de modul in care iti doresti sa contribui la protejarea padurilor si a naturii totodata, asigura-te ca esti in tema legat de aceste certificari si spui si altora despre importanta lor. Poti citi mai multe pe acest subiect pe site-ul nostru.