Etichetele FSC – Cunoașteți diferența?

 

 

Etichetele FSC se găsesc pe milioane de produse din întreaga lume: de la rola de toaletă până la cartea dumneavoastra preferată, cutia de carton pentru lapte din frigider și alte produse alimentare. Ce înseamnă asta? Pur și simplu, toate etichetele FSC vă oferă o asigurare că produsul pe care îl cumpărați este fabricat din material lemnos exploatat din surse responsabile.   Există trei tipuri de etichete FSC pe produse

eticheta fsc

FSC 100%

Eticheta FSC 100% înseamnă că lemnul din cadrul produsului vine complet din păduri certificate FSC. Cercetările sugerează că o treime din toate produsele certificate FSC sunt FSC 100%. (Raportul privind studiul pieței globale FSC 2014)

FSC Recycled

Eticheta reciclată FSC înseamnă că tot lemnul sau hârtia din produs provine din material recuperat (reutilizat).

FSC Mix

Eticheta FSC Mix înseamnă că lemnul din produs este din material certificat FSC, material reciclat sau lemn controlat. Deși nu este certificat FSC, lemnul controlat nu poate fi:

-Recoltat ilegal;

-Recoltat cu încălcarea drepturilor tradiționale și civile;

-Recoltat din păduri în care sunt amenințate valori de conservare ridicate (VCR);

-Recoltat din păduri transformate în plantații sau non-păduri;

-Recoltat din pădurile în care sunt plantate arbori modificați genetic

De ce există trei etichete FSC?

Lucrul extraordinar cu privire la etichetele FSC de pe produs este că odată ce știi despre ele, le vei vedea peste tot. Dar aprovizionarea cu lemn este complexă și trebuie să urmărim cu atenție modul în care produsele ajung din pădure pentru a le stoca. Deci, în spatele fiecărei etichete, lucrăm pentru a vă asigura că produsul a fost făcut cu materiale forestiere din surse responsabile.

Într-o zi, sperăm că fiecare produs va fi etichetat cu FSC 100%. Dar, acum, trebuie să fim realisti în ceea ce privește oferta și cererea. Certificarea unei păduri necesită timp și, bineînțeles, trebuie să așteptăm ca și arborii să crească. Dar cu cât alegeți mai mult produsele certificate FSC, cu atât mai multe companii vor dori să îndeplinească acea cerere și vor lucra pentru a deveni certificate FSC. Indiferent ce etichetă FSC se află pe produsul dumneavoastra, puteți fi siguri că susțineți un produs care nu este rezultat în detrimentul pădurii sau animalelor, plantelor și persoanelor care se bazează pe acestea.

Deci, cautati eticheta FSC in următoarea vizita la supermarket, magazin de mobilier sau cafenele. Noi toți facem alegeri în fiecare zi – și acum, când vedeți oricare dintre cele trei etichete FSC, puteți face o alegere care să vă ajute să vă ocupați de pădurile lumii.

 

DE CE PRODUSUL CERTIFICAT FSC NU GARANTEAZA CA O COMPANIE ESTE CERTIFICATĂ FSC?

 

Orice companie care dorește să adauge eticheta FSC la oricare dintre produsele pe care le fabrică trebuie să primească prima certificare a lantului de custodie (CoC). Această certificare demonstrează că achiziționează materiale din pădurile certificate FSC și conform celor mai bune practici definite de FSC pe tot parcursul procesului de producție și al lanțului de aprovizionare. Numai produsele care utilizează materiale certificate FSC pot purta eticheta de pe produs.

Deci, doar pentru că un produs o poartă, nu înseamnă că toate produsele din aceeași companie sunt fabricate din materiale cu sursă de răspundere. Încă mai trebuie să inspectați produsele individuale pentru a afla care provin de la surse responsabile și care nu, chiar dacă aceeași companie produce ambele produse. Comercianții cu amănuntul care vând produse pe care nu le-au făcut singuri pot solicita utilizarea siglei FSC fără a fi certificați. Utilizatorii pot folosi doar logo-urile pentru a promova produsele certificate de FSC pe care le vând.