Pentru a înțelege importanța certificării forestiere FSC pentru mediul inconjurator trebuie să conștientizăm rolul pădurilor, care au o importanță vitală în menținerea vieții pe Pământ. Datorită pădurilor avem constant parte de ape curate, aer proaspăt, dar și stabilitate climatică ce favorizează continuitatea vieții.

Deoarece societatea de astăzi are nevoie de lemn ca materie prima ca să funcționeze, trebuie să luăm în calcul efectul pe care exploatările forestiere îl au asupra mediului înconjurător. Se pare că în ultimul secol s-a ajuns, din cauza lipsei îndelungate a unor practici de management forestier bine elaborate, la degradarea biodiversității și a mediului înconjurător, așadar, vieți omenești și nu numai au fost puse în pericol. Un important exemplu îl reprezintă efectul de seră!

Așadar s-au impus niște reglementări forestiere care să ofere un echilibru între consumul uman de lemn, dar și protecția pădurilor, implicit a mediului înconjurător. Aceste reglementări iau naștere prin certificatele forestiere, care sunt necesare pentru o industrializare legală a lemnului. Cel mai cunoscut și folosit sistem de certificare astăzi este sistemul de certificare FSC.

Sistemul de certificare FSC (Forest Stewardship Council – reprezintă sistemul de certificare forestieră), presupune ca orice sistem de certificare forestieră urmăreste procesul de exploatare a lemnului cu scopul de a reduce riscul pătrunderii pe piață a lemnului tăiat ilegal. Eficacitatea sistemului FSC a reușit în ultimii ani să restabilizeze relația mediu-activitate omenească, de unde și credibilitatea înalta al acestei certificări.

Adaptarea standardului FSC țintește către un management forestier de foarte bună calitate, care să fie benefic din punct de vedere al mediului înconjurător, totodată să fie în acord cu viață socială, astfel convenabil și din punct de vedere economic.

Un mic istoric al evoluției la nivel internațional al acestui sistem de certificare:

Sistemul de certificare FSC a luat ființă în decursul anului 1991, cnd niște experți în domeniu au pus bazele ‘Grupului de Lucru pentru Certificare’, care a elaborat un nou sistem, după care organisme de certificare acreditate și independente să facă evaluarea.  Mai apoi, în 1992 la Rio de Janeiro, în cadrul conferinței  pentru Mediu și Dezvoltare, sistemul a fost îmbunătățit în așa fel încât să răspundă nevoilor sociale, economice, dar în primul rând ecologice.

Certificarea lanțului de custodie:

Certificarea managementului forestier este continuată prin așa numită certificare a “lanțului de custodie”, prin care se urmărește elaborarea mecanismelor de urmărire a produselor provenite din pădurile certificate, de la sursă până la consumator. Prin acest lanț se urmărește întregul traseu al lemnului certificat, începând de la cioată și trecând prin transport, procesatori primari, secundari etc. pana la produsul finit. Certificarea acestui lanț de custodie e necesară pentru companiile ce exploatează, procesează sau comercializează material lemnos certificat și care doresc ca aceste produse sa provina dintr-o sursa sustenabila.

Odată cu intrarea în UE și adoptarea legislației europene, firmele exploatatoare solicita certificarea materialului lemnos. Așadar, pentru o activitate legală și de bună calitate atât din punct de vedere al mediului, dar și al omului, e necesar să apelăm la cele mai bune sisteme de certificare, FSC-ul fiind cel mai folosit.