Din start trebuie sa stii ca un astfel de certificat este necesar in cazul in care afacerea ta implica materialul lemnos in orice stadiu al exploatarii sale, de la plantare si pana la prelucrare. Pentru a intelege de ce stau asa lucrurile te invit sa afli mai departe ce reprezinta un certificat FSC si care sunt motivele pentru care e bine sa aplici pentru el.

Ce este certificarea FSC?

Certificarea managementului forstier constituie un act voluntar, iar pentru aceasta poate aplica numai cel care este proprietar, respectiv administrator de padure sau producator din industria celulozei si a lemnului. In ce consta? Certificarea FSC reprezinta administrarea modului in care o padure este administrata si exploatata, dar vizeaza si exploatarea primara, respectiv cea secundara, de productie – totul raportat la standardul FSC.

In calitate de producator final poti solicita si obtine certificarea FSC daca la randul sau materialul lemnos folosit dispune de certificare FSC. Este valabil in cazul tuturor factorilor implicati in procesul de tranformare a acestuia.

O modalitate mai simpla si la indemana de a intra in posesia unui astfel de document este cu ajutorul unor servicii de consultanta in intocmirea documentatiei ce sta la baza acestei certificari.

Dar cum recunosc ceilalti acest certificat? De unde vor sti ca business-ul tau respecta padurile si nu foloseste decat lemn provenit din surse sigure, responsabile? In general produsele care sunt fabricate din acest lemn poarta cu sine diverse etichete specifice. Exista 3 tipuri de etichete si aume FSC 100%, FSC Mix si FSC Reciclat. Iata ce simbolizeaza fiecare in parte.

  • FSC 100%

Produsul are la baza fie toate, fie o parte din materialele lemnoase provenite din surse sigure, adica din paduri certificate, ce beneficiaza de o gestionare ce respecta standardele FSC.

  • FSC Mix

In fabricarea produselor se foloseste un amestec de materiale din paduri certificate FSC, respectiv lemn controlat FSC sau materiale reciclate. In cazul lor, nu vorbim neaparat de lemn care provine din materiale certificate FSC, insa cu siguranta are ca provenienta surse verificate si nu iresponsabile sau inacceptabile de tipul defrisarilor.

  • FSC Reciclat

Se gaseste pe produsele care au un continut integral de material lemnos reciclat. Poate fi vorba despre cele recuperate pre sau post consum.

Atunci cand clientii tai constienti de aceste masuri vor identifica etichetele specifice pe produsele ce le comercializezi, nivelul lor de incredere in ceea ce vinzi va creste considerabil. Iata un alt motiv pentru care business-ul tau are nevoie de certificare FSC. Cel mai bine este sa te asiguri ca parcurgi corect pasii specifici pentru a o obtine, solicitand ajutorul expertilor. IsoGold Consult este o firma de consultanta la care poti apela cu incredere, beneficiind de promptitudinea dorita, dar si de preturi corecte.

Poti afla si alte informatii relevante cu privire la certificarea FSC accesand site-uri de incredere precum isogoldconsult.ro unde vei gasi ceea ce cauti.