Milioane de produse utilizate la nivel mondial poarte pe ambalajele sale diverse embleme si etichete. Prea putini sunt cei care le dau importanta si stiu cu adevarat ce semnifica acestea. Fie ca este vorba despre ambalaje din carton, hartie sau alte material ce are la baza lemnul, eticheta FSC este demonstratia de care ai nevoie pentru a te convinge ca acestea au folosit in fabricatie lemn care provine din surse responsabile.

Oricine foloseste astfel de produse, constient sau inconstient. Trebuie adus la cunostinta insa ca nu toate liniile de productie au certificat FSC, adica nu poarta demonstratia faptului ca folosesc lemn obtinut prin actiuni responsabile. Este si unul dintre motivele pentru care deforestarea a avansat astazi intr-atat incat numeroase specii de plante si animale sunt pe cale de disparitie.

Ce tipuri de etichete FSC exista si de ce nu apar pe toate produsele ce au la baza material lemnos?

Pentru ca este un act voluntar, certificarea managementului forestier nu este avuta in vedere de oricine detine un business ce implica lemnul, in orice stadiul al prelucrarii sale. Importanta sa este mult subestimata astazi, iar asta influenteaza direct modul in care padurile sunt administrate si exploatate in raport cu standardul FSC.

Ideal ar fi ca orice producator final sa aiba un vedere certificarea FSC, indiferent de aria sa de activitate: productia de case din lemn, mobila, scari din lemn, ambalaje, hartie, peleti, celuloza, etc. Asta nu se intampla insa, iar rezultatele vorbesc de la sine.

In calitate de consumator, oricine are puterea de a face o schimbare in aceasta privinta. De exemplu, alegerea acelor produse care dispun de etichete FSC de pe rafturile din magazin este un manifest al grijii fata de natura care ne inconjoara si de care depindem intr-o atat de mare masura.

Asadar, intelegerea ambalajelor si a etichetelor FSC devine responsabilitatea fiecaruia, indiferent ca este vorba despre produse de consum precum cutia de lapte, o masuta de cafea sau cartoane diverse. Mai jos regasiti o scurta prezentare a acestora.

  • Eticheta FSC 100%

Este demonstratia fapului ca lemnul continut de produs/ambalaj are provenienta completa din paduri certificate FSC.

  • Eticheta FSC Recycled

Aceasta eticheta se refera la faptul ca intreaga cantitate de lemn folosita pentru a crea ambalajul sau produsul in cauza e reprezentata de materiale reciclate.

  • Eticheta FSC Mix

Simbolizeaza compozitia reprezentata de un amestec de materiale din padurile certificate FSC, lemn controlat FSC sau materiale reciclate. De amintit aici faptul ca lemnul controlat FSC nu are provenienta dorita, adica padurile certificate, dar reprezinta cu toate acestea o solutie pentru a atenua riscul sa provina din defrisari sau alte surse inacceptabile.

Avand aceste informatii la indemana, consumatorii se pot asigura ca sustin direct managementul responsabil al padurilor, cumparand produse certificate FSC, indiferent de tipul lor.