Este oare  o traditie controversata pe buna dreptate?

Cu totii iubim pomii de Craciun. Sunt minunati pentru decorarea caselor noastre in lunile de iarna intunecate si este un prilej pentru a-l impodobi cu o multime de ornamente.  Dar cum au ajuns ei in traditiile noastre?

O scurta istorie a pomilor de Craciun

Brazii au fost folositi de mii de ani pentru a sarbatori festivalurile de iarna si exista multe povestiri despre locul din care a venit traditia. Se spune ca pomii au fost folositi ca decoratiuni in timpul iernii pentru a le reaminti oamenilor ca primavara este pe drum sau poate ca au fost pur si simplu singurele plante ramase verzi in timpul lunilor de iarna.

Practica de a aduce pomii de Craciun in case a fost in Europa din cel putin anul 1600, dar a castigat cu adevarat popularitate in Europa in anii 1840, cand au fost facuti populari de printul Albert si Regina Victoria la Castelul Windsor din Marea Britanie.

 

Este o practica sustenabila achizitionarea pomilor naturali de Craciun?

achizitionarea pomilor naturali de craciun

In afara de traditie, dezbaterile de astazi despre schimbarile climatice declanseaza discutia daca achizitionarea pomilor naturali de Craciun este o practica sustenabila. Cu milioane de pomi de Craciun vanduti anual in toata lumea, exista ingrijorarea ca taierea pomior in numar atat de mare va distruge ecosistemele naturale si va distruge un mecanism pentru captarea carbonului. Avand in vedere acest gand, multi opteaza pentru un pom artificial.

Cu toate acestea, un studiu efectuat in 2009 a constatat ca un arbore artificial ar trebui sa fie folosit pentru mai mult de 20 de ani pentru a fi mai sustenabil decat taierea unui brad adevarat. Daca un  pom de Craciun este certificat FSC, atunci nu exista nici un pericol pentru paduri – datorita cererii, pomul de Craciun este cultivat ca orice alta cultura, cultivata special pentru a fi taiata in fiecare iarna. In timp ce durata de crestere a unui pom de Craciun este undeva de la 7 la 12 ani pentru a atinge inaltimea de 2 metri, in aceast timp poate absorbi aproximativ o tona de carbon.

Exista anumite site-uri unde puteti gasi detalii cu privire la comerciantii cu amanuntul care vand pomi de Craciun recoltati sustenabil. Aceste site-uri ofera garantia ca pomul dvs. a fost cultivat in mod sustenabil prin certificarea FSC (Forest Stewardship Council) al comerciantilor si al pepinierelor, spre exemplu, site-ul celor de la FSC (info.fsc.org) sau greenpromise.com

Cea mai mare problema a sustenabilitatii pomilor de Craciun este transportul si eliminarea acestora. Te gandesti vreodata de unde ti-a calatorit pomul de Craciun sau cat de departe trebuie sa calatoresti pentru a-l obtine? Pentru acei oameni cu adevarat ”simt” sustenabil, este recomandat sa cumpere un pom care este cultivat intr-un container (sa nu se confunde cu containerele, in care sunt arbori cultivati in pamant, apoi plasati intr-un ghiveci cu radacinile taiate). Pomii crescuti intr-un container pot fi utilizati an de an, avand grija potrivita, limitand astfel kilometrii pe care i-ai calatorit si economisind bani in fiecare an.