Ce înseamnă „certificat FSC” pentru produsele din lemn și cherestea? Certificarea FSC a produselor din lemn și hârtie înseamnă că provin din păduri gestionate durabil și ajută la protejarea pădurilor vechi.

Ce este cheresteaua „certificată FSC”?

Forest Stewardship Council (FSC) este o organizație internațională, non-profit creată în 1994, a cărei misiune este promovarea managementului responsabil al pădurilor și a producției de cherestea durabilă și produse din lemn prin „etichetele de certificare a lemnului FSC”. 

Scopul lor este de a proteja resursele naturale prin promovarea unei gestionări durabile din punct de vedere ecologic, benefice din punct de vedere social și viabile din punct de vedere economic a pădurilor lumii, din care provin majoritatea produselor noastre de cherestea și lemn, cu obiectivul de a ajuta la protejarea habitatelor animalelor, a drepturilor populației indigene. și comunități, drepturile lucrătorilor și zone de importanță semnificativă pentru mediu și cultură.

Conceptul original pentru certificarea FSC a produselor din lemn a început în 1990 cu un grup format din consumatori conștiincioși, comercianți și organizații de mediu și pentru drepturile omului.

Aceștia au fost îngrijorați de escaladarea defrișărilor, a degradarii mediului și a excluziunii sociale în silvicultură de pe tot globul și și-au evidențiat astfel scopul de a dezvolta un sistem de certificare responsabil, credibil și clar pentru a diferenția și promova pădurile gestionate și pentru a încuraja produsele din lemn produse în mod responsabil. Așa a fost creată certificarea FSC și schema clară de etichetare FSC Certified.

Până în prezent, Forest Stewardship Council este o organizație democratică care este guvernată de membrii săi și este considerată pe scară largă a fi cel mai de încredere și eficient program de certificare a produselor forestiere. 

Critica la adresa FSC și acuzația „Greenwashing of Timber” din partea Greenpeace

Greenpeace a lansat un raport în 2014, în care a criticat Consiliul de Administrație a Pădurilor pentru că a rămas în așteptare în timp ce tăietorii de lemn certificati FSC au devastat taiga rusă , în special pădurea Dvinsky, la mai mult de 700 de mile nord de Moscova.

Greenpeace a acuzat companiile de exploatare forestieră certificate FSC de acolo de păduri de „ exploatare a lemnului ” așa cum ar putea extrage cărbunele, ca resursă neregenerabilă, și de recoltare „ zone care fie sunt programate pentru protecție legală, fie se presupune că ar fi protejate ca parte a Cerințe FSC. 

Oricât de mult au fost găsite aceste discrepanțe și alte discrepanțe între producătorii și produsele certificate FSC, o meta-analiză din 2016 a studiilor științifice a constatat că certificarea FSC la tropice a redus degradarea și a îmbunătățit condițiile de muncă și de mediu în pădurile afectate.

Deoarece niciun sistem de certificare a producției durabile de cherestea în pădurile îndepărtate nu va fi vreodată perfect, ceea ce spunem prin acest Ghid este că, în calitate de ONG-uri de mediu majore din lume – inclusiv WWF, Sierra Club, NRDC, NWF etc. – inclusiv Greenpeace – consideră Forest Stewardship Council (FSC) singurul sistem de certificare credibil, implicit și noi.

Faptul că există deficiențe ocazionale bine documentate (precum și acțiunile ulterioare ale FSC pentru a face față problemelor și actorii problematici certificați FSC din spatele acestor deficiențe) este ceea ce demonstrează existența FSC ca un sistem credibil, viu și în evoluție de certificare durabilă a lemnului. . 

Deci, ce este cheresteaua certificată FSC și cum să o recunoaștem?

Orice producător de cherestea sau hârtie care poartă sigla FSC a fost atent verificat și îndeplinește standardele înalte ale programului de certificare FSC. Cherestea certificată FSC își propune să fie „standardul de aur” pentru cheresteaua „ecologic” și este o asigurare că acest produs din lemn a fost recoltat dintr-o pădure gestionată durabil. Când cumpărați cherestea sau produse din lemn, cum ar fi podele ecologice din lemn de esență tare, acordați atenție și căutați certificarea FSC. 

Producătorii de lemn și hârtie sunt supuși verificării obligatorii și trebuie să solicite continuu recertificare de la FSC pentru a-și menține statutul. 

Toate produsele din lemn certificate FSC sunt ușor de identificat prin purtarea unuia dintre următoarele logo-uri, care sunt o bifă combinată cu silueta unui copac.

Există trei certificări FSC pentru produsele din lemn: 

  1. FSC 100% – Această etichetă folosește produse care sunt fabricate din material 100% virgin provenit din păduri certificate FSC.
  2. Mix FSC – Această etichetă folosește o combinație de lemn virgin dintr-o pădure certificată FSC, materiale reciclate/recuperate și lemn controlat FSC.
  3. Reciclat FSC – Această etichetă folosește produse din fibre reciclate pre-consum și post-consum.

Care este diferența dintre cheresteaua și produsele din lemn certificate FSC și SFI?

Forest Stewardship Council (FSC) poate fi considerat o certificare mai puternică decât Sustainable Forest Initiative (SFI), deoarece este globală și reprezintă societatea civilă, în timp ce SFI este o certificare nord-americană care este reprezentată în principal de industrie. Cu toate compromisurile pe care le poate implica. 
 
SFI a fost lansat de Asociația Americană a Pădurilor și a Hârtiei în 1994, iar rădăcinile sale sunt în industria forestieră, de la care încă mai primește finanțare. Legăturile pe care SFI le are cu industrie sunt îngrijorătoare pentru organizațiile de protecție a mediului, deoarece optica pare o încercare a industriei de a coborî ștacheta cu privire la ceea ce se califică drept „gestionare durabilă a pădurilor” și, de fapt, înnoroiește apele pentru care lemnul certificat a fost de fapt. „recoltat în mod durabil”.  

Cu toate acestea, SFI a interzis de atunci tăierea pădurilor vechi și a limitat utilizarea pesticidelor chimice în păduri – care sunt ambele elemente cheie în producerea de produse din lemn certificate durabile. Acestea fiind spuse, am sugera că alegerea de  cherestea certificată SFI  ar fi de preferat decât cea fără certificare, dar numai dacă nu puteți găsi cheresteaua certificată FSC, dar hei, este o sugestie, nu suntem aici pentru a face viața unui constructor mai mult. dificil. 

De ce să cumpărați lemn certificat FSC? 

Deși există multe motive pentru a cumpăra produse din lemn certificate FSC, unul dintre cele mai importante este că ajută la reducerea impactului schimbărilor climatice prin promovarea managementului responsabil al pădurilor și a reciclării lemnului și hârtiei.

Pădurile au un rol cheie în reglarea climei pământului și în eliminarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă. Atunci când alegeți să cumpărați produse din lemn certificate FSC, aceasta garantează că toți copacii recoltați sunt înlocuiți sau li se permite să se regenereze în mod natural, minimizând deșeurile și impactul asupra mediului. 

De asemenea, FSC recunoaște și protejează drepturile comunităților indigene din America de Nord și din întreaga lume, împiedicând tăierea copacilor pe locurile lor sacre și, în unele cazuri, păduri întregi sunt protejate pentru a conserva și proteja animalele și plantele rare.
 
Gestionarea riguroasă de către FSC a pădurilor comerciale și interzicerea defrișărilor necontrolate promovează eforturile de conservare și sustenabilitatea în întreaga lume. De asemenea, asigură condiții mai bune pentru oamenii ale căror mijloace de existență depind de păduri și de producția lor durabilă de cherestea ca resursă cheie pentru construcții.
 
În cele din urmă, alegerea de a cumpăra produse din lemn certificate FSC înseamnă să cumpărați produse din lemn cu o conștiință curată în ceea ce privește originile și acreditările ecologice și asigurarea că generațiile viitoare se vor putea bucura de toate beneficiile pădurilor, inclusiv de diversitatea animalelor care trăiesc. în ele.