Tu stii ce reprezinta etichetele FSC? Desi pare greu de crezut, sunt persoane care nu sunt deloc familiarizate cu acest concept, ba chiar nu au auzit vreodata despre el. Ei bine, ceea ce vei afla e ca etichetele FSC se gasesc pe milioane de produse care se folosesc la nivel global de populatie, regasindu-se pe ambalaje dintre cele mai variate.
Sunt persoane care se ghideaza dupa acestea atunci cand fac anumite alegeri si persoane care le ignora total pentru ca nici nu stiu care e rolul lor. Etichetele despre care vei afla mai mult in cadrul acestui articol sunt cele regasite pe ambalaje confectionate din hartie, carton, respectiv materiale ce folosesc lemnul in productia lor. Pe scurt, trebuie sa stii ca ele demonstreaza de fapt ca materia prima ce o utilizeaza provine din surse sigure si controlate, aici fiind vorba de lemn. Oricine stie ca taierile iresponsabile ale padurilor provoaca probleme majore, incepand de la disparitia a numeroase specii de plante si animale si pana la incendii si alte catastrofe naturale.
Asadar, indiferent daca folosesti constient sau inconstient astfel de produse etichetate, e bine ca pe viitor sa fii in cunostinta de cauza si sa atragi si altora atentia asupra acestor etichete. Desi pare un gest minor, e unul care inseamna mult in lupta cu deforestarea. Micile actiuni responsabile ale fiecaruia se resimt la nivelul padurilor din intreaga lume.
Intelegerea etichetelor FSC, responsabilitatea fiecaruia
Pentru a putea obtine si folosi etichetele FSC, e necesar un certificat FSC, despre care orice business care implica lemnul in orice stadiul de procesare al sau ar trebui sa stie si, mai mult decat atat, sa il detina. In principiu acesta e esential in afaceri ce implica productia de case din lemn, scari din lemn, mobila diversa, dar si celuloza, peteti, cartoane, hartie, etc. Lipsa unor masuri in acest sens, in asigurarea unui management mai bun al consumului de lemn se resimte insa, iar consecintele pe care actiunile multora le au asupra naturii sunt tot mai accentuate.
Tipuri de etichete
- FSC 100%
Aceasta simbolizeaza faptul ca produsele, respectiv ambalajele care le folosesc folosesc material lemnos care provine din paduri certificate FSC.
- FSC Recycled
Se regaseste pe acele produse in fabricarea carora s-a folosit numia lemn obtinut din materiale reciclate.
- FSC Mix
Denota faptul ca produsele si ambalajele ce o au imprimata sunt obtinute dintr-o compozitie ce vizeaza materiale din paduri certificate FSC. Adica s-au folosit atat materiale reciclate, cat si lemn controlat FSC.
Pentru cei care se intreaba la ce se refera lemnul certificat FSC, ei bine aceasta denumire este atribuita lemnului care, desi nu provine din paduri certificate, este controlat in ideea de a micsora riscul ca acesta sa fie obtinut din defrisari, printre altele.
Asadar, indiferent daca detii un business ce implica lemnul in orice stadiu de prelucrare al sau ori esti consumator, ai in vedere informatiile mai sus mentionate pentru a face alegeri responsabile pe viitor. Mai multe informatii pe acest subiect poti afla pe https://isogoldconsult.ro.