Deforestarea este o problemă serioasă care face ravagii în pădurile și junglele din întreaga lume. Incendiile, agricultura, creșterea animalelor și exploatarea lemnului sunt unele dintre cauzele majore ale unei defrișări din ce în ce mai grave al căror impact crește efectele schimbărilor climatice și distruge biodiversitatea.

Pierderea biodiversității din defrișare este foarte gravă în multe țări

Totul a început cu grupuri de lemn tropical și ecologiști care au sugerat ca exploatarea sa să fie controlată. Prima definiție a gestionării durabile a pădurilor a apărut în Conferința ministerială a ONU de la Rio de Janeiro în 1992, deși preocupările cu privire la defrișări și nevoia de a controla extracția și manipularea lemnului existau cu ani înainte.

În prezent, există două tipuri majore de certificare la nivel mondial:

1. FSC:
În 1990, defrișarea a început să fie considerată o problemă globală, iar mai multe companii care consumau sau produceau lemn au decis să se întâlnească în California pentru a căuta un mod de control. Astfel, s-a convenit crearea unui sistem care să identifice în mod fiabil gestionarea pădurilor atunci când vine vorba de producerea de produse secundare din lemn. Trebuia să demonstreze că era o metodă durabilă și responsabilă. Astfel, a luat ființă Consiliul Stewardship Forest, ca o organizație non-profit.

Certificarea lemnului asigură exploatarea durabilă și responsabilă

2. PEFC:
Este o organizație profesională și internațională fără scop lucrativ, care promovează gestionarea durabilă a pădurilor și certificarea materiilor prime de origine forestieră. În prezent, este alcătuit din 38 de organizații naționale de pe tot globul și a luat ființă în 1998 ca inițiativă voluntară a sectorului privat forestier, concepută să îndeplinească criteriile și indicatorii Conferințelor ministeriale privind diferitele regiuni climatice. Acesta este Programul de avizare pentru certificarea pădurilor.

Despre ce sunt aceste certificări?

Aceste două tipuri de certificare sunt concepute pentru a asigura un management forestier ecologic, benefic social și viabil din punct de vedere economic. Acest lucru este realizat prin evaluarea pădurilor și a companiilor din sectorul lemnului care sunt supuse în mod voluntar acestei evaluări de certificare, ceea ce implică o valoare adăugată, deoarece garantează originea legală și durabilă a materiilor prime. Procesul se realizează prin verificarea diferitelor sale etape, de la pădure până la produsul final.

– certificare de management forestier. Un audit are loc în pădure și apoi managerului sau proprietarului i se acordă certificarea odată ce toate cerințele sunt îndeplinite.

– Certificarea lanțului de custodie. Auditul are loc în cadrul companiei care transformă lemnul sau alte produse de origine forestieră, care provin din pădurile deja certificate FSC sau PEFC, până la obținerea diferitelor produse de consum (hârtie, mobilier, plute etc.).

Produsele forestiere care nu pot dovedi originea lor durabilă au cel puțin șansa de a garanta originea lor legală; în acest caz, ne referim la:

– Lemn din surse controlate. Verificând conformitatea acesteia cu reglementările privind exploatarea pădurii, este posibil să se asigure că Regulamentul UE privind lemnul (EUTR) este respectat; atât PEFC cât și FSC marchează acest lemn ca provenind de la surse controlate.

Structurile ambelor certificate sunt foarte similare, atât PEFC cât și FSC sunt sisteme recunoscute în toate politicile publice privind achizițiile responsabile, cum ar fi cele adoptate de UE, Marea Britanie, Japonia, Germania și altele.

Principala diferență este că, pe baza unor principii și criterii globale, prin intermediul entităților de certificare autorizate de către organismul său de acreditare ASI, FSC certifică pădurile de oriunde în lume, în timp ce PEFC solicită formarea unui forum național care să ajungă la un acord cu privire la sistem și Reglementările privind gestionarea durabilă a pădurilor adaptate la țară, cu necesitatea suplimentară de a trece o procedură de recunoaștere reciprocă pentru a putea fi considerată un sistem PEFC.

De ce să te certifici?

Necesită lemn certificat la cumpărare, ne ajută să ne păstrăm sănătatea pădurilor

1. Gestionarea durabilă a pădurilor are avantaje pentru mediu; reduce riscul de incendii, previne defrișările, păstrează biodiversitatea, contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și păstrează apa și solul …

2. Oferă beneficii economice, deoarece îmbunătățește productivitatea prin simplificarea exploatării și utilizării pădurilor.

3. Nu numai pădurile produc lemn, ci și plută, lemn de foc, rășini, pășuni … acest lucru aduce beneficii oamenilor, deoarece generează locuri de muncă și bunăstare socială.

4. Grija pentru mediu contribuie la dezvoltarea zonelor rurale și încurajează activitățile de agrement în aer liber.

Cere întotdeauna lemn certificat

Dacă dorim să păstrăm pădurile globale, astfel încât acestea să continue să absoarbă CO2 pe care îl emitem în atmosferă, să perpetuăm ciclul apei și să prevină defrișările, secetele și o creștere a încălzirii globale, este responsabilitatea noastră ca consumatori să solicite mereu certificarea lor.

Consumând produse din lemn certificate, ne asigurăm că provin dintr-o producție responsabilă și durabilă. Nu este oare suficient de motiv să analizăm certificarea lor? Hârtie, uși, mese … suntem înconjurați de aceste produse! Stabiliți-vă!

Și… te-ai uitat vreodată la certificarea produselor tale din lemn?