Cum puteti obtine marcajul CE?

Multe produse necesită marcaj CE înainte de a putea fi vândute în SEE (Spatiul Economic European). Marcajul CE dovedește că produsul dvs. a fost evaluat și respectă cerințele UE privind siguranța, sănătatea și protecția mediului. Este valabil pentru produsele fabricate atât în interiorul, cât și în afara SEE, care sunt apoi comercializate în interiorul SEE.

Pentru a aplica marcajul CE pe produsul dumneavoastră, trebuie să redactați un dosar tehnic care să demonstreze că produsul îndeplinește toate cerințele la nivelul UE. În calitate de producător, aveți responsabilitatea de a declararea conformitatea cu toate cerințele. După ce produsul poartă marcajul CE, ar trebui să furnizați distribuitorilor și / sau importatorilor toți documentația justificativă referitoare la marcajul CE.

Cum să obțineți marcajul CE?

Dacă vă identificati ca si producător, trebuie să urmați acești pași:

1. Identificați cerințele UE pentru produsul dvs.

Cerințele la nivelul UE sunt stabilite în directive care acoperă diferite produse sau sectoare de produse, de exemplu:

  • Jucării
  • Echipamente electrice
  • Autoturisme
  • Dispozitive medicale
  • Ascensoare
  • Echipament individual de protecție

Aceste directive stabilesc cerințele esențiale pe care trebuie să le îndeplinească produsele.

2. Verificați dacă produsul îndeplinește cerințele specifice

Depinde de dumneavoastră să vă asigurați că produsul îndeplinește toate cerințele legale ale UE. Dacă există un standard european reglementat pentru produsul dvs. și îl urmați în procesul de producție, se presupune că produsul dvs. este în conformitate cu cerințele prevăzute în directivele UE relevante.

Utilizarea standardelor este voluntară – nu sunteți obligat să le utilizați. De asemenea, puteți opta pentru alte soluții tehnice care să îndeplinească cerințele esențiale prevăzute în directiva UE.

3. Verificați dacă produsul trebuie să fie testat de un organism notificat

Pentru unele produse, organismele speciale de evaluare a conformității („Organisme notificate”) trebuie să verifice dacă produsul dvs. îndeplinește cerințele tehnice specifice. Acest lucru nu este obligatoriu pentru toate produsele.

4. Testarea produsului

Dacă produsul dvs. nu trebuie să fie verificat de un organism independent, atunci trebuie să verificați dacă acesta respectă cerințele tehnice. Aceasta include estimarea și documentarea riscurilor posibile atunci când utilizați produsul.

5. Compilați dosarul tehnic

Dosarul dvs. tehnic ar trebui să includă toate documentele care dovedesc că produsul dvs. respectă cerințele tehnice.

6. Aplicați marcajul CE și întocmiți o declarație de conformitate

În sfârșit, puteți aplica marcajul CE pe produsul dvs. Marcajul trebuie să fie vizibil, lizibil și de neșters. Dacă a trebuit să implicați un organism notificat la pasul 3, ar trebui să puneți, de asemenea, numărul de identificare al acestui organism pe produs. De asemenea, trebuie să redactați și să semnați o declarație de conformitate a UE care să ateste că produsul dvs. îndeplinește toate cerințele legale.

Cum să obțineți marcajul CE simplu?

Apelați la ajutorul unei firme de consultanță in obținerea marcajului CE, astfel toți pașii de mai sus vor fi mult mai ușor de parcurs.

O firma specializata de consultanță vă poate ajuta să creați documentația corectă pentru obținerea marcajului CE și se va asigura că produsele dumneavoastră sunt in conformitate cu toate reglementările Uniunii Europene.

IsoGold Consult este o societate de consultanța ce s-a specializat în managementul mediului, managementul calității, managementul siguranței produselor alimentare, precum și a altor sisteme integrate de management.

Dacă doriți sa obțineți marcajul CE pentru produsele dumenavoastră rapid și sigur, contactați-ne acum!

Marcajul CE pentru importatori

Deși producătorii sunt responsabili pentru asigurarea conformității produsului și aplicarea marcajului CE, importatorii trebuie să se asigure că produsele pe care le introduc pe piață respectă cerințele aplicabile și nu prezintă un risc pentru publicul european. Importatorul trebuie să verifice dacă producătorul din afara UE a făcut măsurile necesare și că documentația este disponibilă la cerere.

Marcajul CE pentru distribuitori

Distribuitorii trebuie să dețină cunoștințe de bază cu privire la cerințele legale – inclusiv produsele care trebuie să poarte marcajul CE și documentația însoțitoare – și ar trebui să poată identifica produsele care nu respectă în mod clar cerințele tehnice. De asemenea, aceștia trebuie să poată demonstra autorităților naționale că au acționat cu atenție și au afirmația producătorului sau a importatorului că au fost luate măsurile necesare. În plus, un distribuitor trebuie să poată ajuta autoritățile naționale în eforturile lor de a primi documentația necesară.

Share

Leave comment

Aboneaza-te la Newsletter!

Aboneaza-te acum pentru a primi noutati de la noi!

dev