Revizia ISO 22000

REVIZIA ISO 22000

De ce a fost revizuit ISO 22000?

De la prima publicare a standardului ISO 22000 în 2005, utilizatorii de-a lungul lanțului de aprovizionare se confruntă cu noi provocări în materie de siguranță alimentară, stimulând necesitatea revizuirii standardului.

Este un proces normal pentru revizuirea unui standard ISO. De fapt, la fiecare 5 ani se revizuiesc standardele pentru a determina dacă este necesară o revizuire, pentru a se asigura că standardele rămân cât mai relevante și mai utile pentru întreprinderi.

Revizia ISO 22000

Cronologia revizuirii

In prezent, standardul se află la etapa de elaborare a comisiei (CD). Aceasta înseamnă că un proiect de standard revizuit va fi disponibil pentru membrii ISO pentru un vot în primul trimestru din 2017.

Mai multe informații despre acest proces pot fi văzute în cronologia de mai jos. Aflați mai multe despre procesul de dezvoltare standard (standard development).

Stadiul propunerii Etapa pregătitoare Stadiul Comitetului (CD) Stadiul de anchetă (DIS)  Faza de aprobare (FDIS) Publicarea preconizată
Nov
2014
Nov
2015
Dec
2016
Oct
2017
Apr
2018
Nov
2018

Care sunt principalele modificări ale standardului?

Modificările majore propuse la standard includ modificări ale structurii sale, precum și clarificarea conceptelor-cheie precum:

  • Structura la nivel înalt: pentru a ușura viața întreprinderilor care utilizează mai mult de un standard de sistem de management, noua versiune a standardului ISO 22000 va urma aceeași structură ca toate celelalte standarde de sistem de management ISO, Structura de nivel înalt (HLS).
  • Abordarea privind riscul: standardul include acum o abordare diferită a înțelegerii riscului.
  • Ciclul PDCA: standardul clarifică ciclul Plan-Do-Ceck-Act, având două cicluri separate ale standardului care lucrează împreună: unul care acoperă sistemul de management și celălalt, acoperind principiile HACCP.
  • Procesul de operare: este prezentată o descriere clară a diferențelor dintre termenii cheie, cum ar fi: Punctele critice de control (CPC), Programele operaționale prealabile (OPRP) și Programele prealabile (PRPs).

Cine este responsabil pentru revizuire?

Revizuirea standardului este efectuată de specialiști din peste 30 de țări cu experiență în stabilirea, implementarea și auditarea sistemelor de management al siguranței alimentare (ISO / TC34 / SC17 / W8).

 

Share

Comments are closed.

Aboneaza-te la Newsletter!

Aboneaza-te acum pentru a primi noutati de la noi!

dev